1.12.11

"Избери живота", Джон Ходж

Избери живота. Избери работа. Избери кариера. Избери семейство. Избери шибан голям телевизор, избери перални машини, коли, компакт-диск-плейъри и електрическа отварачка за консерви. Избери добро здраве, нисък холестерол и стоматологично осигуряване. Избери фиксирана лихва по изплащане на ипотеката. Избери си първото жилище. Избери си приятелите. Избери лежерно облекло и подхождаща чанта. Избери костюми на изплащане от различни шибани тъкани. Избери да си направи-си-сам и да се чудиш, кой по дяволите си в неделя сутрин. Избери да седиш на онзи диван и да гледаш затъпяващи и сломяващи духа телевизионни игри, тъпчейки се с шибани боклуци. Избери да изгниеш накрая, напикавайки се в мизерен дом, засрамен от личността си, и шибаните отрочета, които си пръкнал, да те заместят.

Избери бъдещето си.

Избери живота.

Но защо ми е да правя това? Аз избрах да не избирам живота. Аз избрах нещо друго. Причините? Няма причини. На кого му трябват причини, когато имаш хероин.

8 comments:

  1. Живота е непрекъснат избор! И неможеш да не избереш живота!

    ReplyDelete
  2. Интересна тема наистина живота е низ от избори. Някой беше казал, че на ден правим по най-малко 100 избора. Свикнали сме да свързваме думичката избор с нещо голямо като да избираме "телевизор, избери перални машини, коли, компакт-диск-плейъри ", но всъщност ние избираме дали да отидем на работа, дали станем сутринта, дали да закусим, какво да закусим и т.н. Дори да не избереш да живееш ти пак правиш избор да не избираш живота - като във филма матрицата.

    ReplyDelete
  3. Много силен текст, много силни думи! Наркотичната зависимост е нещото, което ни прави апатични и ни кара да избираме само дрогата. Много родители не обръщат внимание на дрогата мислейки, че тяхното дете не е в опасност и никога не би взело. Да, но съм била свидетел как мой близък взе да прави горе описания избор все по-често, докато смъртта го избра. Тъжно, но това е проблем на всеки един от нас, а ако не е може да стане във всеки един момент!

    ReplyDelete
  4. Още от съвсем малки започват да ни питат какво искаме, избери какво да облечеш, какво ти се хапва, избери с какво ще си играеш, избирай приятелите си. Непрекъснато в нашият живот сме изправени пред избор, който сами взимаме и не трябва да обвиняваме никого ако той не е бил правилен. Всеки сам кове съдбата си и избира на къде и с кого да тръгне.Текста, който си написал е много силен и леко разтърсващ.Дори и хероин...ти пак си го избрал, каквото и да правим е наш избор, избор е и това, да го споделиш с нас, избор е да не избираш. Никой не е застрахован от нищо, на всеки може да се случи какво ли не.

    ReplyDelete
  5. Много силно изказване е "Избери живота" на Джон Ходж и доста вярно. Може много да се разсъждава и говори по този въпрос. Факт е , че ние непрекъснато сме изправени ред даден избор, още от нашето раждане.Изборите с годините стават все повече и все по-трудни.Трябва внимателно да избираме какво правим с каква цел и да не е за сметка на някой друг.Щастието е се гради така.Хероинът не е избор, а просто някаква опция да се избяга от тези избори. И всичко е временно.Избирайки него не знаеш какво губиш от реалният живот , в който живеем.

    ReplyDelete
  6. Темата е много интересна и даже философска.Целият ни живот представлява даден избор на нещо.Дори в магазина, кой хляб да си вземем.Сутрин като си обуваме чорапите с кой крак да започнем.Казвайки "Но защо ми е да правя това? Аз избрах да не избирам живота. Аз избрах нещо друго. Причините? Няма причини. На кого му трябват причини, когато имаш хероин." ти пак дори и несъзнателно си избрал да пишеш и да го споделиш с нас, това е отново избор.Избор е да включиш компютъра и да влезеш в определен сайт.Всяко действие е породено от някакво желание за нещо , и ние избираме дали да го правим или не и дори да не го направим това пак е избор.

    ReplyDelete
  7. Без даден избор всяка минута която правим, все едно не сме живи.Трябва да сме доволни , че имаме право на всичко това.

    ReplyDelete
  8. Честно казано това ми звучи като част от онзи филм Матрицата. Няма човек, който го е гледал и разбрал и не се е замислил върху темата за имаме ли всъщност избор или не, разполагаме ли със свободна воля или просто сме жертва на обстоятелствата и случайностите и средата в която живеем. Странно ми е, когато чета "аз избрах да не избирам живота". Хероина е вид бягство от действителността, защото човек не може да я приеме. За жалост едната доза не решава проблемите, а само те отвежда на далеч от тях за твърде кратко време по мое мнение. Под въздействието на хероина човек губи свободната си воля и се оставя да бъде воден от един нереален свят. Незнам дали това е най-правилния избор, може би зависи от действителността, в която живее човек. Или от действителността, която си създава. Написаното от теб възбужда много въпроси и много размисли...

    ReplyDelete